VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Kifid tikt InShared op de vingers: autoverzekering onterecht beëindigd

Geplaatst op: 03-05-2018, 14:32:13

Een voorbehoud in de voorwaarden is onvoldoende om een eenmaal aangevraagde verzekering alsnog te beëindigen. Dit blijkt uit een uitspraak van de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid. Volgens de geschillencommissie had in dit geval InShared expliciet duidelijk moeten maken dat er sprake was van een voorlopige dekking.

Een consument had zich bij Kifid beklaagd over zijn door InShared beëindigde autoverzekering. De man sluit de polis eind november 2016 af, waarbij hij vier schadevrije jaren opgeeft. Hij ontvangt van de verzekeraar een groene kaart met ingangsdatum 1 januari 2017. Een maand later, in december 2016, is de man betrokken bij een aanrijding en zakt het aantal schadevrije jaren naar -2.

Voorbehoud bij acceptatie

Voor InShared, onderdeel van Achmea, is daling van het aantal schadevrije jaren reden om de autoverzekering in februari 2017 te beëindigen met verwijzing naar de Voorwaarden Autoverzekering. Hierin staat dat de verzekeraar de verzekering kan weigeren, wanneer het aantal schadevrije jaren minder is dan nul. De verzekeraar staat op het standpunt dat het in deze klacht niet gaat om een gewone beëindiging van de verzekering, maar om het weigeren van een verzekeringsaanvraag. Bij de acceptatie van de verzekering is volgens InShared een voorbehoud is gemaakt voor wat betreft het aantal schadevrije jaren.

Geen voorlopige dekking

De geschillencommissie zegt in haar uitspraak dat in de verzekeringspraktijk vaak gebruik wordt gemaakt van het geven van een voorlopige dekking maar dat dit dan uitdrukkelijk wordt vermeld na de aanvraag van de verzekering. “ Alleen een vermelding in de Voorwaarden is onvoldoende naar het oordeel van de Geschillencommissie. Op basis van de door de verzekeraar gegeven informatie mocht de consument ervan uitgaan dat de verzekering onvoorwaardelijk was geaccepteerd door de verzekeraar. Dat van een voorlopige dekking sprake zou zijn, heeft de Geschillencommissie niet vast kunnen stellen.”

Onvoorwaardelijk geaccepteerd

Alleen wanneer sprake is van een voorlopige dekking, kan volgens commissie de verzekering alsnog worden geweigerd op grond van de door verzekeraar aangehaalde voorwaarde. “De Geschillencommissie concludeert dat de verzekeraar ten onrechte de autoverzekering van deze consument heeft beëindigd. De onvoorwaardelijk geaccepteerde verzekeringsovereenkomst biedt geen grond om de verzekering te beëindigen vanwege een negatief aantal schadevrije jaren.”

Verzekering herstellen, premie aanpassen

De verzekeraar moet de autoverzekering met terugwerkende kracht herstellen. Wel mag de verzekeraar de premie aanpassen aan de premie behorend bij min twee schadevrije jaren.

Bron: bijdrage van Robert Paling op www.amweb.nl van 3 mei 2018

Vorige pagina